KIRA-foorumi 2023

Kasvua kiinteistö- ja rakentamisalalle

KIRA-foorumi 2023 järjestettiin 4.10. tapahtumatalo Bankissa. Tapahtuman teemana oli uusi hallitusohjelma sekä sen vaikutukset kiinteistö- ja rakentamisalalla.

Katso tallenne tapahtumasta:

.
Tiedote tapahtumasta

.
Ohjelma

 • Klo 14.00: Avaussanat: – miksi olemme koolla
  KIRA-neuvottelukunnan puheenjohtaja, kiinteistöjohtaja, Ilmarinen Tomi Aimonen
 • Klo 14.10: Talous, investoinnit, suhdanne – järkevä tasapaino
  Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) johtaja Emilia Kullas
 • Klo 14.30: Hallitusohjelman toimeenpano ja terveiset KIRA-alalle
  Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen
 • Klo 14.50: Kaupunkipolitiikka ja kaupunkien merkitys
  Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen
 • Klo 15.10: Katse korjauksiin, selkeyttä sääntelyyn – alan terveiset hallitukselle
  SKOL ry:n hallituksen puheenjohtaja, Ramboll Oy:n toimitusjohtaja, Maija Jokela
 • Klo 15.30: Keskustelu jatkuu Rakennuslehden tj. Teemu Vehmaskosken moderoimassa paneelissa, johon osallistuvat:
  • Pekka Timonen, Vantaan kaupunginjohtaja
  • Maija Jokela, Rambollin toimitusjohtaja
  • Emilia Kullas, EVAn johtaja
  • Teppo Lehtinen, Rakennetun ympäristön osasto, ylijohtaja, YM
  • Saara-Sofia Sirén, kansanedustaja (kok.), ympäristövaliokunnan jäsen
  • Jenni Pitko, kansanedustaja (vihr.), ympäristövaliokunnan puheenjohtaja
 • KIRA-Akatemian palkintojen jako
 • Seminaarin päätteeksi Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kokoaa yhteen puheenvuorojen ja keskustelun keskeisen annin

.
Puhujat

 

Teemu Vehmaskoski toimii KIRA-foorumi 2023 -tapahtuman juontajana. Vehmaskoski on Rakennuslehden kustantaja ja Sanoma Tekniikkajulkaisut Oy:n toimitusjohtaja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus rakennusalasta median, palveluiden, yhteiskunnallisen vaikuttamisen sekä konsultin näkökulmista. Muiden toimiensa ohella hän juontaa vuosittain kymmeniä rakennus- ja kiinteistöalaa sivuavia tapahtumia.

Tomi Aimonen toimii Ilmarisessa kotimaisten kiinteistösijoitusten johtajana, vastaten viiden miljardin euron sijoitusomaisuuden hoidosta. Ilmarisessa hän on toiminut vuodesta 2001 alkaen ja johtanut Ilmarisen kiinteistösijoitustiimiä menestyksekkäästi vuoden 2006 kesästä alkaen. Hänellä on laaja ja mittava kokemus kiinteistöliiketoiminnan eri osa-alueilta. Tällä hetkellä Aimonen toimii myös Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n hallituksen puheenjohtajana ja kolmen kiinteistösijoitusyhtiön hallituksen jäsenenä. Lisäksi hän on Keskuskauppakamarin Kiinteistöarviointilautakunnan jäsen.

Emilia Kullas on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja. Aiemmin Talouselämä-lehden päätoimittajana toimineella Kullaksella on pitkä tausta talousjournalismissa. Kullas on kirjoittanut kolme kirjaa sijoittamisesta.

Kai Mykkänen on järkiperäinen idealisti ja sinivihreä uudistaja, joka tuntee myös yritysmaailman. Hän on sisäministerin sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävissään vastannut kokoomuksen energiapolitiikasta edellisen hallituksen aikana. 20.6.2023 alkaen Mykkänen on toiminut Petteri Orpon hallituksessa ympäristö- ja ilmastoministerinä. Tätä ennen hän oli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Maija Jokela on Ramboll Finlandin toimitusjohtaja ja tunnettu rakennusalan vaikuttaja. Hän on toiminut työurallaan rakennusalan konsultoinnissa ja johtanut myös suuri hankkeita ja asiantuntijatiimejä. Jokela on Teknologiateollisuus ry:n hallituksen jäsen ja suunnittelu- ja konsultointiyritysten etujärjestö SKOL:in hallituksen puheenjohtaja 2023.

Pekka Timonen on toiminut Vantaan kaupunginjohtajana 1.9.2023 alkaen. Hän on aikaisemmin työskennellyt Lahden kaupunginjohtajana, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä valtioneuvoston kansliassa, yrityselämän johtotehtävissä ja Helsingin kulttuurijohtajana. Koulutukseltaan Timonen on filosofian maisteri.

Teppo Lehtinen on toiminut ympäristöministeriön ylijohtajana 2020 alkaen. Ylijohtaja toimii ministeriön rakennetun ympäristön osaston päällikkönä. Osasto vastaa asumisen, maankäytön ja rakentamisen ohjauksesta ja kehittämisestä. Lehtinen on työskennellyt ympäristöministeriössä vuodesta 2002 ylitarkastajana ja muun muassa rakennuspoliittisen ohjelman pääsihteerinä 2002–2004, tulosryhmän päällikkönä 2004–2008, rakentamisen ryhmän päällikkönä 2008–2015 sekä rakennukset ja rakentaminen yksikön päällikkönä 2015–2020. Tätä ennen hän on toiminut tutkijana ja erikoistutkijana Teknillisessä korkeakoulussa (TKK) 1994–2002. Lehtinen on oman toimensa ohella toiminut ympäristöministeriön valmiustehtävissä ja valmiuspäällikkönä.

Saara-Sofia Sirén on kolmannen kauden kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmässä. Hän toimii kolmatta kauttaan ympäristövaliokunnan jäsenenä. Lisäksi Sirén on työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja sekä suuren valiokunnan jäsen. Hän oli neuvottelemassa rakennetun ympäristön osuutta hallitusohjelmaan. Koulutukseltaan Sirén on kauppatieteiden maisteri kansainvälisestä liiketoiminnasta sekä filosofian maisteri tulevaisuuden tutkimuksesta.

Jenni Pitko on vihreiden kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja. Pitko on työskennellyt arkkitehtina ja pääsuunnittelijana ennen poliitikon uraa. Hänen kiinnostuksen kohteita ovat erityisesti rakennetun ympäristön laatu ja ympäristökestävyys.

Aleksi Randell on rakennusalan yrityksiä edustavan Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja. Hän toimii KIRA-johtoryhmän puheenjohtajana. Ennen nykyistä pestiään hän oli muun muassa Turun kaupunginjohtajana vuosina 2010–2017, ja hänellä on pitkä kokemus kaupunkisuunnittelun ja -kehityksen parista.

 


Lisätietoja tapahtumasta: Heini Rask, Rakennusteollisuus RT / heini.rask@rt.fi tai Lotta Räty, Rakennusteollisuus RT / lotta.raty@rt.fi


.

Tunnelmia tapahtumasta: