Tänä vuonna teemana oli tekoälyn hyödyntäminen asumisessa tai asuntorakentamisessa. Kilpailun raati valitsi finaaliin ja yleisöäänestykseen kolme yritystä; Ensavetecin, Inforglobe Oy:n ja nollaE Oy:n. Näistä yleisöäänestyksen voitti nollaE, jonka kehittämä ohjelmisto laskee järkevimmät energiatehokkuustoimenpiteet.

nollaE-ohjelmiston tekemässä energiatehokkuuden optimoinnissa energiaratkaisu perustuu kiinteistön yksilölliset ominaisuudet huomioivaan laskentaan. Ohjelmisto laskee jopa tuhansia erilaisia toimenpideyhdistelmiä riippuen kohteesta ja listaa taloudellisesti järkevimmät ja laiteriippumattomat vaihtoehdot.

– Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää valtavia taloudellisia panostuksia tulevina vuosina. Rakennukset kuluttavat edelleen paljon energiaa ja tuottavat suuren osan päästöistä. Ohjelmistomme avulla rakennusten energiankulutus ja samalla päästöt voidaan minimoida taloudellisesti kannattavasti. Olemme iloisia innovaatiokilpailun voitosta, sanoo nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

– Asumisessa ja rakentamisessa on valtava markkina ja tekoälylle olisi tilaa. Asukkaiden yksilölliset tarpeet kasvavat, ja loputtomalla räätälöinnillä niihin ei voi tehdä kustannustehokkaita ratkaisuja. Asumisen ilmastovaikutuksetkin on helpompi hallita tekoälyn avulla kuin termostaatteja itse säätämällä. Tekoäly on fiksumpi vastaus haasteisiin, mutta samalla markkinat jaetaan uudestaan. Vain edelläkävijäyritykset tulevat pärjäämään, haastaa Business Finlandin kehityspäällikkö Mika Lautanala.

Finaaliin pääsivät myös Inforglobe ja Ensavetec.

Inforgloben ohjelmisto auttaa riskienhallinnassa ja päätöksenteossa

Inforglobe Oy on kehittänyt Aalto yliopiston systeemianalyysilaboratorion ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n kanssa uudenlaisen visuaalisen päätöksenteko-ohjelmiston, jota käytetään nyt myös kymmenissä rakennushankkeissa riskienhallintaan, päätöksentekoon ja yhteistoiminnan kehittämiseen. Ohjelmistoon rakennetaan parhaillaan tekoälyä, joka suosittelee käyttäjälle miten eri näkemykset huomioon ottaen voidaan lisätä yhteisymmärrystä, tuottaa kokonaisuuden kannalta optimaalisia päätöksiä ja luoda aidosti yhteisiä suunnitelmia.

Älylattiakaivo hyödyntää suihkuveden lämpöenergian

Mikkeliläisyritys Ensavetec tuo markkinoille kehittämänsä uuden sukupolven älylattiakaivon, joka hyödyntää suihkuvedessä olevan lämpöenergian ja säästää asunnon energiakuluja merkittävästi. Käyttökohteita ovat muun muassa kerrostalot, hotellit, kylpylät, urheiluhallit, uimahallit, koulut, kuntosalit ja oikeastaan kaikki kiinteistöt, joissa halutaan tehostaa energian säästöä ja joissa tarvitaan lattiakaivoa. Älylattiakaivo toimii myös ilman älyä perinteisenä lattiakaivona.

Business Finland (Tekes) on rahoittanut kaikkien kolmen yrityksen tuotekehitystä ja kansainvälistymistä.

Lisätietoja

Mika Lautanala
Kehityspäällikkö, Business Finland
+358 50 5577 838
mika.lautanala (at) businessfinland.fi

Kuvassa vasemmalta Business Finlandin kehityspäällikkö Mika Lautanala, nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa ja Sanoma Tekniikkajulkaisuiden toimitusjohtaja Teemu Vehmaskoski. Kuvaaja Suvi Suovaara.

Ensavetec
Inforglobe
nollaE

Ajankohtaista

KIRA-foorumi on viidentoista kiinteistö- ja rakentamisalan organisaation muodostama yhteisö, joka kokoaa yhteen alan keskeiset toimijat ja tiivistää niiden välistä yhteistyötä.