Kokeilen porvoolaisen EKOY:n aulan patterin tuloveden putkea. Ulkona on kolea kevätpäivä ja putki ei tunnu edes lämpimältä?

– Patteriverkostoon tulee 26 asteista vettä ja se riittää tällä säällä, vakuuttaa Dimfrostin Tomas Andersson.

Eino Korhonen Oy:n (EKOY) tiloihin on asennettu Dimfrostin suunnittelema matalalämpöiseen veteen perustuva lämmitysjärjestelmä. Normaalisti kaukolämmön tuloveden lämpötila on noin 75-115 astetta, kiinteistön matalalämpöjärjestelmässä voidaan hyödyntää jopa alle 30-asteinen vesi, eli lämpö voidaan tuottaa kaukolämpöverkon paluuvedestä.

Ensimmäinen Dimfrostin asentama kohde oli huoneisto Karjaalla, jossa maalämpöjärjestelmän tulovesi oli liian viileä riittääkseen perinteiseen tapaan tehtyyn vesikiertoiseen patterilämmitykseen. Aiemmin asunnoissa hytistiin talvella 17-19 asteen lämpötiloissa. Matalalämpöpattereilla saatiin riittävät lämpötilat  koehuoneistoon.

EKOY on ensimmäinen kohde, jossa matalalämmön järjestelmää laajennettiin kaukolämmön paluuveden hyödyntämiseen ja laitteiden tuottaman hukkalämmön talteenottoon. Kaukolämmön kuumaa tulovettä käytetään pelkästään käyttöveden lämmitykseen. Kesäaikaan on mahdollista myydä lämpöä ulos, kun laitteiden hukkalämpö siirretään verkkoon saman kytkennän omaavien kiinteistöjen käytettäväksi.

Miksi kaukolämpöyhtiöt innostuisivat asiasta, niiden tulothan pienenevät kun voimaloiden tuottamaa energiaa ostetaan vähemmän?

– Ensinnäkin kiinteistöt tarvitsevat saman verran lämpöenergiaa lämmönlähteestä riippumatta. Lämmön talteenoton ratkaisut ovat ainoa tapa muuttaa ostetun lämpöenergian määrää.

– Toiseksi savukaasupesurin lämmön talteenoton vuosihyötysuhde nousee ja verkkopumppauksen tehontarve vähenee kaukolämmön paluuveden ollessa viileämpi.

– Kolmas pointti on se, että vähittäiskauppojen ja teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntäminen tällä kytkennällä kaukolämpöverkossa vähentäisi päästöjä merkittävästi sekä mahdollistaisi kaukolämpöverkon aluelaajennuksia. Tämä kaikki lisäämättä voimaloiden kapasiteettiä. Hukkalämpökohde toimisi vaihdelaatikkona lämmönjakelulle, summaa Andersson.

– Energia-alalla on pidetty vastaavia ratkaisuja melkein mahdottomana yhtälönä, kaikki odottavat kohteen valmistumista ja kokemuksia siitä. Kiitokset EKOY:n Rami Korhoselle ja Porvoon Energialle, jotka antoivat mahdollisuuden referenssikohteen tekemiseen. Porvoon Energia suhtautui positiivisesti uuden teknologian kokeiluun ja osallistui pilottihankkeen kustannuksiin.

– Ratkaisun bisnespotentiaalia ovat kaikki kaukolämpöverkot Suomessa ja ulkomailla. Matalalämpötuotteet soveltuvat myös pumppujärjestelmäkiinteistöihin joissa on vanha radiaattorikanta ja ilmanvaihdon jälkilämmitys, jatkaa Andersson.

Dimfrost on hyödyntänyt kehitystyössään Business Finlandin innovaatioseteliä ja EKOY:n hankkeessa uuden teknologian energiatukea.

Sähköteknisten tuotekokonaisuuksien sekä muovi- ja metallituotteiden sopimusvalmistukseen erikoistunut EKOY on muutenkin edelläkävijä energiatehokkuusasioissa. Viime vuosien aikana on saatu aikaan valtava pienennys sähkönkulutuksessa (vuonna 2017 noin 1800 MWh – 2018 1100 MWh). Valaistus muutettiin ledeihin perustuvaksi ja sähkösyöppö muovivalun jäähdytyskone uusittiin, lisäksi oma aurinkovoimala alkoi tuottaa energia.

– Energiatehokkuus on yrityksemme lempilapsi. Sen avulla voimme olla puoli askelta edellä kilpailijoita. Yritykselle on myös imagohyötyä ympäristöystävällisyydestä, isot kansainväliset yritykset kyselevät kuinka asiat on teillä hoidettu, kertoo EKOY:n Rami Korhonen.

Yrityksellä on tehdas Porvoon lisäksi Virossa. Siellä hyödynnetään aurinkoenergiaa ja maalämpöä tehtaan energianlähteinä.

Lisätietoja:

Dimfrost Oy
toimitusjohtaja Tomas Anderson
tomas (at) dimfrost.fi
0400 418 806

Eino Korhonen Oy
konsernijohtaja Rami Korhonen
rami.korhonen (at) ekoy.fi
040 553 1568

Business Finlandin energiatuki

Business Finlandin innovaatioseteli

Teksti: Eero Lukin
Kuva: Dimfrost / matalalämpöradiaattori

Ajankohtaista

KIRA-foorumi on viidentoista kiinteistö- ja rakentamisalan organisaation muodostama yhteisö, joka kokoaa yhteen alan keskeiset toimijat ja tiivistää niiden välistä yhteistyötä.