Timo Vikström: Nyt kannattaa investoida luottamukseen

Tuliko tarjolle kiinnostava työpaikka omalta osaamisalueelta, mutta aivan liian hankalien yhteyksien päästä? Näitkö uutisen Suomeen kaavaillusta vihreän siirtymän miljardi-investoinnista? Tarkemmalla lukemisella ehkä huomasit, että konkreettinen rakennusprojekti onkin vasta pilke nimettömän investorin silmäkulmassa.

Heräsitkö sota- ja Nato-uutisten keskellä katsomaan sijaintiamme kartalla uusin silmin? Niinpä: syrjempänä emme voisi olla. Millä sitten elämme, kun Itämerelle tulee häiriöitä eikä korvaavia maaliikenteen reittejä länteen ole rakennettuna?

Megatrendit ja kriisit jylläävät yhteiskunnan taustalla, mutta konkretisoituvat yhä useammin myös arjessa.

Väestön vanheneminen, kaupungistuminen, ilmastonmuutos, luontokato, globalisaatio ja geopolitiikan jännitteet näkyvät monessa: osaajapulana, osaajien ja työpaikkojen kohtaamisen vaikeutena, fossiilisesta energiasta irtautumisena, turvallisuustilanteen muutoksena sekä huoltovarmuuden riskeinä.

Meillä on paljon keinoja kääntää muutosvoimat eduksemme, mutta päättäjiltä vaaditaan nyt vahvaa visiota ja rohkeutta.

Tärkeässä asemassa on Suomen sisäisen ja ulkoisen saavutettavuuden parantaminen. Ihmiset ja tavarat on saatava liikkumaan sujuvasti, vähäpäästöisesti ja kustannustehokkaasti paikasta toiseen niin maan sisällä kuin sieltä pois ja sinne takaisin – kaikissa olosuhteissa ja kriisienkin keskellä.

Kun saavutettavuus on kunnossa, työvoiman, raaka-aineiden ja kohtuuhintaisen energian saanti helpottuu. Syrjäisen maan elinkeinoelämä pystyy antamaan vastusta kilpailijamaille, jotka sijaitsevat jopa tuhansia kilometrejä lähempänä yhteisiä päämarkkina-alueita. Miljardi-investori uskaltautuu Suomen kamaralle, työ löytää tekijänsä ja suomalaisten turvallisuus paranee.

Kehittyvä infra on välttämätön osa hyvinvointiyhteiskuntamme tarinaa. Välillä se on päässyt unohtumaan: valtion budjettirahoitus sekä väyläinvestointeihin että teiden ylläpitoon on ollut jo kauan alimitoitettua. Tason nosto ja uusien rahoitustapojen etsintä on edessä, jos halutaan, että Suomessa rakennetaan, investoidaan ja menestytään jatkossakin.

Näinä aikoina raha on parhaassa käytössä, kun sillä luodaan luottamusta tulevaisuuteen.

Timo Vikström
hallituksen puheenjohtaja, Rakennusteollisuus RT
toimitusjohtaja, Kreate Group Oyj


Teksti on julkaistu alunperin Yhteiskuntaa rakentamassa -liitejulkaisussa.

Ajankohtaista

KIRA-foorumi on viidentoista kiinteistö- ja rakentamisalan organisaation muodostama yhteisö, joka kokoaa yhteen alan keskeiset toimijat ja tiivistää niiden välistä yhteistyötä.