Teollisen ajan rakenteet eivät toimi

Näin totesi tulevaisuuden tutkija Markku Wilenius Helsingin Sanomissa, kun häneltä kysyttiin uuden vuoden 2017 kynnyksellä tästä vuodesta ja pääministeri Juha Sipilän hallituksen haasteista.

Samasta asiasta meitä muistutti SKOL ry:n hallituksen puheenjohtaja Markku Moilanen toteamalla Rakennuslehdessä helmikuussa: ”Entisessä pysyttelemällä emme tulevaisuudessa pärjää.”

Mielestäni kumpikin kommentti edustaa hyviä ja tarkkoja havaintoja. Ei tarvitse olla kummoinenkaan tulevaisuuden näkijä, kun ymmärtää että nykyinen työtapa alkaa olla historiaa: työn luonne muuttuu kaikilla ihmisillä.

Kehittynyt tietotekniikka on räjäyttänyt tavan tehdä töitä ja kommunikoida kollegoiden, asiakkaiden, toimittajien ja ympäristön kanssa. Unohtakaa sähköpostit, ei niitä enää kukaan lue. Elämä alkaa olla taskussa, mobiilisti 24/7.

Maailman talousfoorumi WEF julkisti tammikuussa 2015 teollisuusmaata koskevan tutkimuksen, jonka mukaan uudet työtavat ja robottien lisääntyminen vievät näissä maissa 7,1 miljoonaa työpaikkaa jo vuoteen 2020 mennessä. Siis kolmen vuoden kuluttua!

Vaikuttaako se rakentamiseen? No selvää on, että vaikuttaa!

Kiinteistö-ja rakennusala on nostanut Suomen talouden nousuun. Suomessa on viime ja tänä vuonna rakennettu ennätyksellisen paljon.

Mutta kuka rakentaa ja minkälaiset ammattilaiset pystyttävät huomiset kotimme ja toimistomme? Luin myös uutisen, jossa kerrotaan kiinalaisfirman printanneen kymmenen taloa päivässä. Jättimäisellä tulostimella työstetty talo maksaa vain 3 600 euroa.

Lisäksi artikkelissa kerrottiin talojen tulostamisen olevan ympäristölle erittäin ystävällistä eikä niiden tekemiseen luonnollisesti tarvita suuresti työvoimaa.

Ei pidä paikkansa, tulee ensimmäisenä mieleen. Piti lukea uutinen pariin kertaan. Eihän taloa voi tulostaa! Mutta jos kirjoitat Googlen hakusanakenttään ”rakennetaan talo tulostamalla” – linkkejä tulee aikalailla monta.

Rakentamisen maailmaa muuttuu seuraavina vuosina, se on selvä. Kuka rakentamisen toimijoista osaa ensimmäisenä vaihtaa suuntaa?

Minä uskon, että voittajina tässä huomisen pelissä pärjäävät yhteisöt Markku Wileniuksen sanoin: ”Rohkeutta murtaa vanhoja toimintatapoja. Jokainen voi miettiä älykkäämpiä tapoja toimia ja toteuttaa niitä yhdessä muiden kanssa. Teollisen ajan rakenteet eivät toimi.”

Miten Sinä toimit?

Ajankohtaista

KIRA-foorumi on viidentoista kiinteistö- ja rakentamisalan organisaation muodostama yhteisö, joka kokoaa yhteen alan keskeiset toimijat ja tiivistää niiden välistä yhteistyötä.