Rakennusmateriaalien uudelleenkäytölle on Suomessa valtavasti potentiaalia ja painetta, mutta alalta puuttuvat yhteiset toimintatavat. Siksi Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma ja KIRA-kasvuohjelma pistivät keväällä 2024 pystyyn Rakentamisen kiertotalousratkaisut palveluna -innovaatiohaasteen, jonka kumppaneiksi lähtivät maan suurimmat rakennusyhtiöt NCC, Skanska, SRV ja YIT.
Innovaatiohaasteessa etsittiin kokonaan uusia palveluita tai jo olemassa olevia ratkaisuja uudella tavalla yhdistettynä. Mukaan ilmoittautuneista 17 ehdokkaasta rakennusyhtiöiden edustajat valitsivat karsintavaiheen, yhteisen sparrailun ja demopäivän jälkeen kolme kiertotalouspalvelua pilotoitaviksi oikeissa hankkeissaan. Haastekisan voittajiksi nousivat Sweco Finlandin Sweco Material Harvester -palvelu, Spolia Designin uudelleenkäyttö avaimet käteen -palvelu ja Lotus Demolitionin yhdessä Revisolin kanssa kehittämä purkutiilien uudelleenkäytön palvelukonsepti.
Kysyimme innovaatiohaasteen raatiin osallistuneilta NCC:n, Skanskan, SRV:n ja YIT:n vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijoilta, löytyikö haastekisassa innovaatioita, joilla kiertotaloutta voitaisiin edistää valtakunnallisesti.
”Valmiiden kiertotalouspalveluiden määrä yllätti positiivisesti”
YIT:n kaupunkikehityksen ja vastuullisuuden hankekehitysjohtaja Benjamin Kalliola
”Rakennusalalla on vielä paljon tehtävää hiilijalanjäljen pienentämiseksi, ja kiertotalous on yksi keskeinen keino uudistaa alaa. KIRA-kasvuohjelman innovaatiohaaste oli hyvä tilaisuus tutustua Suomessa jo kehitettyihin kiertotalouspalveluihin ja päästä sparraamaan niitä eteenpäin. Yllätyin positiivisesti siitä, että mukana oli monia hyvin valmiita palveluja.
On tärkeää törmäyttää ideoita, ihmisiä ja yhtiöitä, jotta kiertotalouteen syntyy uusia ratkaisuja. Yksikään toimija ei pysty luomaan rakennusalalle ja -teollisuuteen uutta talouden perustaa yksin, joten yhteistyö on välttämätöntä. Se auttaa meitä kohti konkreettisia kiertotaloustoimia.
Kiertotalous on monen tekijän summa. Sitä edistetään suunnitteluratkaisuilla, hankintaprosesseilla ja sillä, millaisia materiaaleja käytämme. Rakennushankkeissa on paljon eri virtoja, ja jo yhtäkin pientä asiaa muuttamalla voidaan saada aikaan merkittäviä hiilisäästöjä.
Innovaatiohaaste auttaa meitä palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Kun tunnemme tarjoajat ja ratkaisut, voimme käyttää niitä omissa hankkeissamme, esittää niitä asiakkaillemme ja ottaa parhaat kiertotalousratkaisut osaksi tulevia hankkeitamme.”
”Konkreettisia ratkaisuja konkreettisiin ongelmiin”
SRV:n elinkaariviisauden kehityspäällikkö Lotta Toivonen
”Kiertotalous on Suomessa vielä lapsenkengissä. Haastekilpailu esitteli konkreettisia ratkaisuja, jotka osoittavat, että teorioita viedään kuitenkin jo käytäntöön. Se on tärkeä askel oikeaan suuntaan.
Innovaatiohaaste tarjosi erinomaisen tilaisuuden löytää kumppaneita, joiden kanssa kehittää toimivia liiketoimintamalleja ja ratkoa yhteisiä haasteita. Odotuksemme täyttyivät: tapasimme monia mielenkiintoisia toimijoita ja saimme syvempää ymmärrystä heidän näkökulmistaan ja tarpeistaan.
Haastekilpailun arvo on siinä, että on tunnistettu oikeita konkreettisia ongelmia, joihin haetaan konkreettisia ratkaisuja. Yhteistyö muiden rakennusyhtiöiden kanssa oli luontevaa, koska meillä on yhteinen tavoite edistää kiertotaloutta koko alalla.
Suosittelen KIRA-kasvuohjelman haastemallia kaikille toimijoille, joilla on edessään tarpeita, jotka vaativat laajaa yhteistyötä. Yhteiset keskustelut luovat uskoa tekemiseen ja auttavat meitä kirittämään toisiamme. Toivon, että näemme pian kiertotaloustoimia eri hankkeissa ja voimme jatkaa ratkaisujen kehittämistä yhdessä kumppaneidemme kanssa.”
”Tarvitaan yhteinen toimintamalli ja markkinapaikka”
Skanskan innovaatiotoiminnan johtava asiantuntija Miro Ristimäki
”Isoilla rakennusyhtiöillä on kyky luoda markkina kiertotaloutta edistäville uusille palveluille. Innovaatiohaasteen aikana kehitimme yhteistä näkemystä siitä, mitä toivomme ja odotamme kiertotalouspalveluilta. Uskon, että haasteen osallistujat saivat sparrauksesta arvokasta palautetta kehitystyöhönsä. Haastekilpailun tehokas, sprinttimäinen toteutus toimi erinomaisesti.
Vaikka kiertotalouden edistäminen on jo osa toimintaamme, emme rakennusliikkeissä välttämättä tunnista kaikkia rakennusmateriaalien kierrätyksen ja uudelleenkäytön mahdollisuuksia. Siksi yhteistyö ja tuoreet näkökulmat ovat välttämättömiä alan kehitykselle.
Rakennettu ympäristö on merkittävä osa kansallisvarallisuuttamme, mutta kaikki vanhat rakennukset eivät enää välttämättä palvele nykyisiä tarpeita. Kiertotalous tekee niistä arvokkaita materiaalivarastoja. Tarvitsemme kuitenkin ajattelutavan muutosta, jos haluamme edistää vähähiilisyyttä kiertotalouden avulla. Emme voi enää lähteä aina automaattisesti uusien materiaalien käytöstä vaan meidän on opittava käyttämään olemassa olevia materiaaleja osana toimintatapaa.
Kiertotalouden onnistunut soveltaminen edellyttää yhteistä toimintamallia ja markkinapaikkaa, jossa materiaalit ja palvelut ovat helposti saatavilla. Meidän on rakennettava toimiva pohja ja päivitettävä perinteisiä toimintamallejamme, jotta kiertotalous voi aidosti juurtua osaksi rakennusalaa.”
”Kiertotalouden palveluille on kova tarve”
NCC:n kestävän kehityksen johtaja Pekka Kiuru
”Kiinteistö- ja rakennusala käyttää vuosittain noin puolet maailman raaka-aineista, mikä ei ole kestävää. Meidän on vähennettävä neitseellisten materiaalien käyttöä ja tehostettava materiaalikiertoja. Kiertotalous vastaa tähän tarpeeseen.
Lähdimme haastekilpailuun avoimin mielin, toiveissa löytää uusia ideoita ja mahdollisuuksia. Tarvitsemme palveluntuottajia edistämään kiertotaloutta, joten palvelullstaminen on erityisen tärkeää.
Innovaatiohaaste toi ihmiset yhteen ja tarjosi foorumin koko toimialan yhteiselle kehittämiselle. Oli hienoa päästä sparraamaan innovaatioita ja kertomaan tarpeistamme. Olemme tottuneet tekemään kehitystyötä muiden suurten rakennusyhtiöiden kanssa eri foorumeilla, kuten toimialajärjestöissä ja Green Building Councilissa, joten avoin keskustelu kiertotaloudesta oli luontevaa.
Haasteessa oli mukana monia kiinnostavia palveluinnovaatioita. Meillä on jo yksi pilotti käynnissä, ja odotamme innolla sen tuloksia. Tulevaisuudessa toivon näkeväni myös sivuvirtatuotteisiin liittyviä innovaatioita. Meidän tulisi saada materiaalin- ja tuotevalmistajat käyttämään enemmän kierrätyskomponentteja raaka-aineenaan. Esimerkiksi muoville on jo vakiintuneet markkinat, mutta sama pitäisi saada aikaan muillekin materiaalivirroille.”
NÄIN RAKENTAMISEN KIERTOTALOUSRATKAISUT PALVELUNA -INNOVAATIOHAASTE ETENI
- NCC, Skanska, SRV ja YIT lähtivät KIRA-kasvuohjelman ja Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman kumppaneiksi järjestämään innovaatiohaastetta
- Innovaatiohaasteen avoimeen hakuun ilmoittautui mukaan 17 ehdokasta
- Järjestäjät valitsivat hakijoiden joukosta 8 finalistia
- Demopäivässä finalistit pitchasivat ehdotuksiaan ja sparrasivat niitä yhdessä rakennusyhtiöiden edustajien kanssa
- Finalistien joukosta valittiin kolme parasta pilotteihin rakennusyhtiöiden kanssa
Artikkelin kuvat: Sakari Röyskö, Helsingin kiertotalousklusteri