
Korjausrakentamisen haaste avasi ovia yhteistyölle ja uusille ratkaisuille
Korjausrakentamisella on keskeinen merkitys rakentamisen päästöjen vähentämisessä. KIRA-kasvuohjelma etsi monistettavia ja vähähiilisyyttä edistäviä korjausrakentamisen ratkaisuja yhdessä viiden kiinteistönomistajan kanssa. Kysyimme Hoasista, Iin kunnasta, Kuopion ja Vaasan kaupungeista sekä Y-Säätiöstä, mitä kilpailulla saatiin aikaan.
Kiinteistönomistajat hakevat keinoja rakennusten päästöjen vähentämiseen, energiatehokkuuden parantamiseen ja vastuullisempaan korjaamiseen. Siksi KIRA-kasvuohjelma ja sen kumppanit käynnistivät tammikuussa 2025 korjausrakentamisen haastekilpailun, johon lähtivät mukaan suuret kiinteistönomistajat Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas, Iin kunta, Kuopion kaupunki, Vaasan kaupunki ja Y-Säätiö.
Yritykset kutsuttiin mukaan ratkomaan korjausrakentamisen haasteita ja kehittämään niihin uusia, markkinoilta puuttuvia ratkaisuja. Kiinteistönomistajat lähtivät mukaan yhteensä seitsemällä kohteellaan. Niille yhteistä olivat tavoitteet vähähiilisyydestä, ratkaisujen konseptoinnista ja monistettavuudesta sekä datan hyödyntämisestä päätöksenteossa.
Mukaan ilmoittautuneista 22 ratkaisusta kiinteistönomistajat valitsivat jatkoon 12 yritystä. Yhteisen sparrailun ja demopäivän jälkeen jokainen kiinteistönomistaja palkitsi yhden ratkaisun. Hoas ja Y-Säätiö valitsivat Firan, Iin kunta Avarrus Arkkitehdit, Kuopion kaupunki A-Insinöörit ja Vaasan kaupunki Swecon.
Haasteen kumppaneina olivat Rakennusteollisuus RT ry, Rakli, Arkkitehtitoimistojen liitto, SKOL ry, Puutuoteteollisuus ja Green Building Council Finland sekä Korjausmarkkinat 2025 -tapahtuma.
Y-Säätiön projektipäällikkö Inari Virkkala:
”Yhteistoiminnallinen urakkamalli herätti kiinnostuksemme”
”Haastekilpailu antoi meille hyvän, idearikkaan alkusysäyksen laajaan korjaushankkeeseen. Saimme monipuolisen kirjon ideoita ja näkökulmia, joista osa haastoi pohtimaan asioita uusista kulmista. Erityisesti yhteistoiminnallista urakkamallia ehdottanut ratkaisu herätti kiinnostuksemme. Sen avulla rakentamisen päästöjen vähentämistä voitaisiin lähestyä yhdessä urakoitsijan kanssa jo suunnitteluvaiheessa. Olemme jatkaneet keskusteluja palkitsemamme Firan kanssa.
Vaikka ratkaisut eivät vastanneet aivan suoraan alkuperäiseen tarpeeseemme, kilpailu vahvisti tunnetta siitä, että olemme oikeilla jäljillä. Energiatehokkuuden ja vähäpäästöisyyden edistäminen on monimutkainen haaste, joka vaatii tarkkaa paneutumista, aikaa ja yhteistyötä. Haastekilpailun yhteisissä tilaisuuksissa oli innostava tunnelma, ja osallistujista välittyi halu kehittää alalle uusia innovaatioita.”
Vaasan kaupungin projektipäällikkö Teemu Ranta:
”Löysimme työkalun pilotoitavaksi”
”Löysimme haastekilpailusta sen, mitä lähdimme etsimään: ratkaisun, jota on tarkoitus lähteä pilotoimaan kesällä 2025. Etsimme hiilineutraalisuuden mittarointiin ja seurantaan soveltuvaa työkalua, ja yksi ehdotuksista vastasi tähän tarpeeseen lähes täydellisesti. Olemme nyt käynnistelemässä yhteistyötä ratkaisun kehittäjän Swecon kanssa.
Vaikka monet ehdotuksista olivat vielä kehitysvaiheessa, pidimme niitä toteuttamiskelpoisina. Kilpailussa oli mukana myös todella innovatiivisia ehdotuksia, jotka toivat uusia näkökulmia alan kehittämiseen. Yhteiset livetilaisuudet ja niissä käydyt keskustelut antoivat paljon. KIRA-haaste oli erinomainen tapa löytää ratkaisu omissa hankkeissamme tunnistamaamme korjausrakentamisen tarpeeseen.”
Kuopion kaupungin rakennuttajapäällikkö Marko Väätäinen:
”Sparrailu eri ratkaisuvaihtoehdoista oli parasta antia”
”Haaste tuli erinomaiseen aikaan, sillä pohdimme strategisesti, kannattaako rakennuksiamme korjata vai purkaa ja uudelleenrakentaa. Etsimme vertailukeinoja päätöksenteon tueksi, ja Kaarenhovin päiväkoti oli tähän sopiva konkreettinen esimerkki.
Emme halunneet rajata tarkasti, mitä etsimme, vaan kuulla alan toimijoiden ehdotuksia. Se saattoi tehdä vastaamisen haastavaksi. Kävimme kuitenkin todella hyviä keskusteluja osallistujien kanssa, ja saimme lopulta useita tarpeisiimme hyvin vastaavia ehdotuksia. Sparraustilaisuus oli koko prosessin parasta antia. Oli hyödyllistä vaihtaa ajatuksia ja tietoa niin alan toimijoiden kuin muiden kiinteistönomistajienkin kanssa.
Jatkamme keskusteluja konsultointiyhteistyöstä voittajaksi valitsemamme A-Insinöörien kanssa. Jos päädymme korjausrakentamiseen, moni muukin esitelty ratkaisu voisi olla hyödyksi toteutusvaiheessa.”
Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen:
”Haaste toi verkostoja ja vahvisti ajatuksiamme”
”Monien muiden kuntien tapaan meillä on erityyppisiä kiinteistöjä, joiden jatkokäyttöä ja muokkaamista pohdimme. Haasteen kohteina meillä oli sisäilmaongelmainen koulu, tyhjäksi jäävä sotekiinteistö ja suojeltu, lähes satavuotias hirsinen työväentalo. Toivoimme haasteesta monipuolisia ideoita ja tietoa korjausrakentamisen uusista käytänteistä sekä mahdollisuuden tuoda kohteemme potentiaalisten kumppanien tietoisuuteen.
Yhteisissä tilaisuuksissa oli avoin ja innostunut tunnelma, mikä on tärkeää tämänkaltaisissa prosesseissa. Kokonaisratkaisua emme ehkä löytäneet, mutta keskustelut toivat vastauksia meitä askarruttaneisiin kysymyksiin ja vahvistivat omia ajatuksiamme. Saimme ideoiden lisäksi arvokkaita verkostoja ja yhteistyökuvioita. Haaste loi meille hyvän pohjan jatkaa eteenpäin.”
Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm:
”Haaste tarjosi raikkaita ideoita ja uuden keskustelunavauksen”
”Korjaamme rakennuskantaamme säännöllisesti. Meitä kiinnostivat etenkin käytännössä jo toimiviksi todetut ratkaisut. Ehdotusten taso vaihteli: osa oli vasta kehitteillä, osa taas hyvinkin mietittyjä. Mukana oli raikkaita ideoita ja kiinnostavia avauksia. Innovaatioita voi syntyä kapeankin osa-alueen uudistamiseksi.
Haasteen konsepti on toimiva: tilaajat kootaan saman pöydän ääreen, keskusteluyhteys syntyy helposti ja palveluntarjoajat saavat tilaisuuden kertoa innovaatioistaan. Tilaisuudet oli fasilitoitu hyvin ja niissä syntyi rakentavaa keskustelua. Palkitsimme meille jo entuudestaan tutun Firan. Jatkamme tutustumista myös Skanskan esittelemään Powerhouse-konseptiin. Se oli meille uusi keskustelunavaus.”