KIRA-kasvuohjelma ja Green Building Council Finland etsivät yhdessä kiinteistönomistajien kanssa innovaatiohaasteella uusia ratkaisuja rakennetun ympäristön luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Hakuaika on käynnissä 25.4.2025 saakka.
Rakennettuun ympäristöön tarvitaan luontoteemaista keskustelua, ratkaisujen yhteiskehittämistä sekä käytännön kokeiluja. KIRA-innovaatiohaasteessa tuetaan kiinteistönomistajien ja yritysten verkostoitumista sekä konkreettisten pilottien syntymistä.
Innovaatiohaaste on yritysten ja kiinteistönomistajien yhteiskehittämisprosessi, jossa haetaan uusia ratkaisuja asuinkiinteistöjen piha- ja parkkipaikka-alueille. Haasteen tekevät kolme kiinteistönomistajaa eivät sitoudu hankkimaan palkittavia ratkaisuja, mutta ovat valmistautuneet pilotoimaan ja / tai hankkimaan esitettyjä ja näistä sovellettavia ratkaisuja. Ratkaisuilta toivotaan myös skaalautuvuutta, sillä kiinteistönomistajilla on laajoja tarpeita. Samoin vastaavia tarpeita on lukuisilla muilla kiinteistönomistajilla, myös muissa maissa.
Haasteen järjestävät Green Building Council Finland ja KIRA-kasvuohjelma. Kumppanina on Nrep. Haasteen tekevät A-Kruunu, Lahden kaupunki ja VAV. Näistä jokainen etsii uusia ratkaisuja haastekilpailuun nimetyn kiinteistön luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.
⇒ Katso haasteen järjestäjien terveiset haasteesta kiinnostuneille!
⇒ Luonnonmonimuotoisuuden KIRA-haastekutsu: OPEN CALL – Luonnonmonimuotoisuuden KIRA-haaste
⇒ Lue artikkeli: Kaupunkipihoille ja parkkialueille etsitään lisää luonnon monimuotoisuutta KIRA-haasteessa
HAASTAJAORGANISAATIOT: KOHTEET JA TAVOITTEET
⇒ Lue yksityiskohtaiset haastekuvaukset: KIRA-luontohaaste_Kohteiden kuvaukset
A-Kruunu: Luonnon monimuotoisuuden ratkaisut pysäköintialueelle
A-Kruunu rakennuttaa ja omistaa kerrostalo- ja rivitalokohteita pääkaupunkiseudulla ja muilla suurilla kasvuseuduilla. Useissa kiinteistöissä on maanvarainen pysäköinti, joka vie suuren osan vapaasta piha-alueesta. Esimerkkikohteina haasteessamme on kaksi erilaista kohdetta, jotka edustavat tyypillisiä A-Kruunun pihoja. Tavoitteena on löytää luonnon monimuotoisuutta edistäviä ratkaisuja, jotka toimivat erityyppisillä pysäköintialueilla.
⇒ A-Kruunun haaste, -presentaatio A-Kruunun haasteen kohteet -presentaatio
Lahden kaupunki: Viherrakenne päiväkoti- tai koulurakennuksen pihaan
Tavoitteena on luoda varjostavia rakenteita, joiden avulla voidaan luoda uudenlaisia ja tarpeenmukaisia ulkotiloja. Rakenteen tulisi sopia sekä uudis- että korjausrakentamiskohteeseen ja sen tulisi olla hyödyllinen – esim. toiminnallinen, turvallinen ja elämyksellinen – kiinteistön eri käyttäjäryhmien näkökulmista. Samoin modulaarisuus ja materiaalien uusiokäyttö ovat tärkeitä arvoja. Ratkaisu voidaan tuottaa erilaisilla hankinta- ja palvelumalleilla.
⇒ Lahden saatteet haasteen ratkaisusta kiinnostuneille (linkki videoon on tässä)
VAV-konserni: Kerros/rivitalopihan luonnon monimuotoisuutta lisäävät ratkaisut asukkaat ja ylläpito huomioiden
VAV rakennuttaa ja omistaa 235 vuokratalokohdetta Vantaalla. Asuintalojen piha-alueilla halutaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja lisätä monimuotoista viherpinta-alaa. Uusien luontoratkaisujen ylläpitonäkökulman varmistaminen on tärkeää. Lisäksi asukkaiden osallisuuden huomiointia kannattaa pohtia, sillä erityisesti asukaspihakohteissa asukkaiden osallisuus on yksi onnistumisen elementti. Esimerkkikohteita haasteessamme on kolme, kaikki edustavat asuinkannastamme eri vuosikymmeniä. Haluamme haastaa yritykset suunnittelemaan erilaisia luonnon monimuotoisuutta edistäviä ja viheralaa lisääviä ratkaisuja, joiden suunnittelussa huomioidaan toimiva ylläpito ja asukkaiden viihtyminen.
⇒ VAV-konsernin saatteet haasteen ratkaisusta kiinnistuneille (linkki videoon on tässä)
⇒ VAV-konsernin haaste -presentaatio
MITÄ HYÖTÄ RATKAISUJA ESITTÄVÄLLE YRITYKSELLE?
- Näkyvyys: Pääset mukaan innovatiivisten pilottikohteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi palkittavia ratkaisuja esitellään KIRA-kasvuohjelman ja Green Building Council Finlandin viestinnässä ja tilaisuuksissa.
- Laajentumismahdollisuudet: Onnistuneet ratkaisut voivat avata ovia pitkäaikaiseen yhteistyöhön ja tuleviin hankkeisiin. Kiinteistönomistajat toivovat ratkaisuilta skaalautuvuutta.
- Konkreettiset projektit: Ratkaisusi voi päätyä osaksi todellisia toteutuksia.
- Verkostoituminen: Kohtaat kiinteistönomistajien lisäksi muita yrityksiä, joiden kanssa voi nyt tai myöhemmin syntyä yhteistyötä.
AIKATAULU
Haku innovaatiohaasteeseen käynnistyy maaliskuussa. Mukaan valittavat yritykset kutsutaan kahteen sparrauspäivään, näiden jälkeen ehdotuksia on mahdollista muokata ja viimeistellä saadun palautteen perusteella. Yritykset voivat myös löytää uusia kumppaneita sparraustilaisuuksista ja päätyä tarjoamaan yhteistyössä ratkaisuja yhteistyössä. Valmiit ratkaisut esitellään demopäivässä, jossa tuomaristo valitsee mahdollisesti toteutukseen etenevät pilotit.
24.3. Haastekilpailu käynnistyy ja ilmoittautuminen mukaan
14.4. klo 13-15.30 Infoa & verkostoitumista -tilaisuus etäyhteyksin, linkki lähetetään ilmoittautuneille
25.4. Ratkaisijoiden viimeinen ilmoittautuminen
6.5. klo 13-16 Sparrauspäivä: Haasteen tekijöiden ja ratkaisijayritysten yhteiskehittäminen / Paikkana Maria 01, Helsinki
2.6. klo 13-16 Demopäivä / Paikkana Maria 01, Helsinki
MATERIAALEJA
14.4. Infoa & verkostoitumista
Sparrauspuheenvuorot
- Luontohaaste, perustietoa, Mia Toivanen, KIRA-kasvuohjelma
- Inspiraatiota maailmalta, Ella Lahtinen, FIGBC
- Viherympäristöliitto Taavi Forsell
- Tilaaja tavoitteiden asettajana, Lotta Sjoblom, Nrep
Sovi tapaaminen kuullaksesi lisää tai jätä yhteystietosi, niin kerromme haasteen etenemisestä!
KIRA-kasvuohjelma: Mia Toivanen, mia@kirafoorumi.fi, puh. 040 5667536
Green Building Council Finland: Ella Lahtinen, ella.lahtinen@figbc.fi
Motiva Services: Jenni Uusitalo, jenni.uusitalo@motiva.fi, puh. 050 331 5325