KIRA-päättäjäbarometri on KIRA-johtoryhmän toteuttama kysely. Se lähetettiin 15 KIRA-organisaation hallitusten jäsenille sekä näiden organisaatioiden jäsenyritysten toimitusjohtajille. Syyskuussa tehtyyn kyselyyn tuli yhteensä yli 300 vastausta.

Yksi keskeisimmistä havainnoista oli se, että yli 35 % organisaatioista on pienentämässä henkilöstöään, jonka seurauksena työttömyys on Suomessa nousemassa huolestuttaviin lukemiin. Kysyntä on seisahtunut, kustannukset katossa ja raha on kallista, mutta samaan aikaan osaajista on pulaa. Liiketoiminnan kasvua ja investointeja haittaavat tällä hetkellä eniten kysynnän heikkous ja kustannuskehitys.

”Työttömyyspommi uhkaa ja hallituksen on se taklattava. Äärimmäisen haastavaa, mutta mahdollista”, viestittää uudelle hallitukselle Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Kyselyyn vastanneet nostivat hallitusohjelman tärkeimmäksi tavoitteeksi sen, että luodaan hyvät toimintaedellytykset asuntomarkkinoille kasvuun tähtäävällä elinkeinopolitiikalla, uudistamalla sääntelyä, varmistamalla riittävä kaavoitus, tonttitarjonta ja asuntotuotanto sekä panostamalla asuntotuotantoa tukeviin liikennehankkeisiin.

Barometrin tulokset esiteltiin KIRA-foorumissa 4.10.2023.

Katso barometrin keskeiset tulokset – klikkaa kuvaa suuremmaksi:


Lue lisää:

Ajankohtaista

KIRA-foorumi on viidentoista kiinteistö- ja rakentamisalan organisaation muodostama yhteisö, joka kokoaa yhteen alan keskeiset toimijat ja tiivistää niiden välistä yhteistyötä.